Forside » Festtips » Selskabslege – 5 sjove festlege for børn og voksne

Selskabslege – 5 sjove festlege for børn og voksne

Uanset om man holder fødselsdagsfest eller anden form for fest og fejring, så er det nogle gange nødvendigt at finde på aktiviteter, der kan sætte selskabet i det rette humør og skabe samhørighed mellem festdeltagerne, der måske ikke engang kender hinanden i forvejen. Her kommer selskabslege og festlege ind som en fantastisk god katalysator til formålet. Hvis dette ikke er nok, så kan du finde mere inspiration inde på Vores-Fritid.dk, som også har en artikel om emnet.

Det gælder både for børn og voksne, at der nogle gange skal trykkes på knapper for at hæve stemningen blandt deltagerne. Lad os være ærlige og sige, at nogle mennesker bare er lidt mere besværlige og sløve til at slippe tøjlerne lidt fri og skrue op for festhumøret. Der findes heldigvis masse forskellige typer selskabslege, som på hver sin måde og til hvert sit publikum kan være rigtig gode indsalg ved festen. Men hvis man ikke er vant til at finde på selskabslege selv, kan det være en udfordring at finde på noget, og derfor har vi samlet en liste over fem populære ogsjove festlege på børn og voksne.

Stoledans

Denne selskabsleg er en af de mest populære selskabslege overhovedet, for den er velegnet til både børn, unge og voksne – det er en gennemført klassiker. Opstil to rækker stole med ryglænet mod hinanden med ligeså mange stole, som der er med i legen. Alle deltagere vælger en stol og sætter sig, indtil musikken begynder. Herefter rejser de sig, mens en hjælper fjerner en af stolene mens musikken spiller.

LÆS OGSÅ: Selskabslege til julefrokosten

Deltagerne går rundt om alle stolene, ligeså længe musikken spiller, men når den standser, så gælder det om at sætte sig på en af de tilbageværende stole hurtigst muligt. Den, der ikke finder en stol at sidde på, går ud af legen, som fortsætter – nu med en stol færre. Sådan fortsætter det, indtil der kun er to deltagere tilbage og en enkelt stol. Den deltager, der sætter sig hurtigst af de to sidste i finalen, vinder legen.

Gæt en kendt

Hvem er det, der ligger i skålen? Ja, det er det, der skal gættes, når man leger selskabslegen om at gætte en kendt. Alle festens deltagere får et aftalt antal papirsedler hver, og på sedlen skriver de navnet på en berømt person eller figur – kun ét navn på hver seddel! Husk, at børnene også skal kunne være med, så det er en god ide at vælge kendte navne som børnene kender – eksempelvis Dronning Margrethe, Superman, Pippi Langstrømpe, Messi og så videre.

Når alle har smidt sedlerne i skålen. Gæsterne deles op to og to – det kunne være en voksen sammen med et barn, og så kan legen begynde. Den ene på holdet tager en seddel fra skålen, og så begynder vedkommende at forklare den anden på holdet, hvem personen er. Det foregår ved, at man ikke må sige personens navn, men i stedet prøve at forklare. Hvis det for eksempel er Pippi, kan man sige at det er en meget stærk pige, at hun har en hest og en abe, der hedder Hr. Nilsson. Hvis man giver op med sedlen siger man ’pas’ og tager den næste seddel. Hvert par skal gætte så mange sedler som muligt på ét minut og vinderne er selvfølgelig det par, der har flest gættede personer.

Huskeleg

Del gæsterne op i hold med fire personer på hvert hold. Læg 10 eller 20 forskellige ting under et viskestykke eller et håndklæde. Hvert hold har 1 minut til at se på tingene under klædet i stilhed, og derefter har de igen 1 minut til at fortælle alle de ting, de husker.

Historien om de fem høns

Denne selskabsleg kan man selv skabe de regler, som værterne finder mest egnede. Det handler om at sætte et hold på hver fem eller seks personer. Nu skal der fortælles historier. Fem deltagere skal finde på historier, mens den sidste på holdet sidder udenfor og lytter. De fem på rækken får hver en seddel med et ord, der skal indgå i en lille historie, som den første i rækken begynder på.

Det kan være, at der på sedlen står ’enormt’, og så kan man jo begynde historien med: ’Der var engang en mand, der boede i et enormt stort hus ude på landet. En dag…’ – hvorefter den første person standser, og den næste i rækken skal fortsætte historien med sit eget ord på sedlen. Sådan fortsætter det, indtil den sidste person færdiggør historien. Nu skal den sjette person, der har lyttet godt efter, genfortælle historien, og holdet får point efter, hvor mange af de nedskrevne ord på sedlerne, der er med i hans eller hendes udgave af historien. Det kan hurtigt blive en version af historien om fjeren, der blev til fem høns…

Til te hos kejseren

Hvis selskabet ikke er alt for stort, kan man lege ’Til te hos kejseren’. Her gælder det ganske enkelt om at huske det, de andre tog med til te hos kejseren. Den første person siger en ting, man tog med sig ved at sige: ’Da jeg var til te hos kejseren, tog jeg en gris med’. Den næste deltager gentager sætningen og tager en ny ting med: ’Da jeg var til te hos kejseren, tog jeg en gris og en teske med.’ Herefter går man alle deltagerne igennem, som hver har sin ting med. Det gælder om at huske alle de ting, som de andre har sagt – og i den rigtige rækkefølge. Man kan også udskifte en ting med en person, man mødte hos kejseren.