Forside » Festtips » De 7 bedste danske og engelske julesange

De 7 bedste danske og engelske julesange

De bedste af julesangene bliver man aldrig rigtig træt af! Det er en påstand selvfølgelig, men det er jo heldigvis sådan med juleperioden, at den varer en måneds tid og forsvinder igen inden det nye år er kommet i gang. Det betyder, at vi med julesangene bliver hensat til en hyggelig stemning år efter år, og derfor betyder julens sange noget helt særligt for rigtig mange af os.

Der er hundreder af julesange at vælge imellem, hvis man skal udpege sine favoritter. Det er naturligvis en meget personlig sag, når man taler om de bedste julesange, der findes. Det afhænger af, hvad man har med sig i erindringen om jul sammen med familien, eller det kan slet og ret blot være hyggestemningen ved sangen, der gør den til en favorit. Men hvis man alligevel skal udpege en række klassiske favoritter af de bedste danske og engelske julesange, så kunne en hitliste for mange af os se således ud:

Dejlig er den himmel blå

Denne julesang stammer fra en af de største danske kulturbærere, nemlig N.F.S. Grundvig, der skrev salmen helt tilbage i 1853. Den synges især i kirken juleaftensdag og selvfølgelig også rundt om juletræet om aftenen. Salmen handler om Bethlehem julenat, hvor de tre vise mænd ankommer for at se til den nyfødte Jesus:

’Dejlig er den himmel blå,

lyst det er at se derpå,

hvor de gyldne stjerner blinke,

hvor de smile, hvor de vinke

os fra jorden op til sig.’

Glade jul, dejlige jul

Dette melankolske mesterværk af en julesang stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor den hedder ’Stille Nacht, heilige Nacht’, mens den engelske ’Silent Night’ også er en af de mest populære julesange i verden. Den danske tekst er skrevet af B.S. Ingemann i 1850. Sangen er uundværlig for de fleste på især juleaften, hvor der skal vandres rundt om juletræet:

’Glade jul, dejlige jul,

engle daler ned i skjul!

Hid de flyver med paradisgrønt,

hvor de ser, hvad for Gud er kønt,

lønlig iblandt os de går,

– lønlig iblandt os de går.’

Nu er det jul igen

Julen skal så langt fra kun handle om kirkegang og salmer. Der findes også gamle danske julesange, der som sådan ikke har noget med den kirkelige del af julen at gøre. Denne julesang er skrevet af digteren Mads Hansen, og det er manges favorit på grund af den glæde og lystighed, der præger sangen:

’Nu’ det jul igen,

og nu’ det jul igen,

og julen varer li’ til påske.

Nej det’ ikke sandt,

nej det’ ikke sandt,

for ind imellem kommer fasten.’

Kender I den om Rudolf?

Historien om rensdyret Rudolf, der er med til at flyve julemandens kane juleaften, begyndte 1939, da det amerikanske stormagasin Montgomery Ward i et lille julehæfte til kunderne introducerede Rudolf som det niende rensdyr spændt for kanen. Senere – i 1949 – kom så sangen om ’Rudolph, the Red-Nosed Reindeer’, hvilket gjorde det rødnæsede rensdyr endnu mere elsket og berømt. Den danske sang kom nogle år senere, og lige siden har den været blandt især mange børns favoritter blandt julesangene:

’Kender I den om Rudolf
Rudolf med den røde tud. 
Han var et gammelt rensdyr 
om så højst mærkværdig ud.’

White Christmas

Det er intet mindre end verdens mest berømte julesang, og faktisk er ’White Christmas’ også den sang i historien, der er solgt flest eksemplarer af på verdensplan nogensinde. Den blev skrevet af Irving Berlin i 1941 til filmen ’Holiday Inn’ og sunget af Bing Crosby. Sangen er blevet oversat til dansk flere gange gennem tiderne, men det er alligevel den originale version, der stadig er danskernes foretrukne:

’I’m dreaming of a white Christmas

Just like the ones I used to know

Where the treetops glisten

and children listen

To hear sleigh bells in the snow.’

Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow

Visse julesange er populære, fordi vi hører dem i radioen og andre steder op til jul, mere end vi selv synger dem rundt om juletræet eller i kirken. En af dem er Dean Martins ’ Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow’, der blev en landeplage i 1945.

‘Oh the weather outside is frightful

But the fire is so delightful

And since we’ve no place to go

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow.’

Happy Xmas (War Is Over)

Det er måske ikke den mest glade julesang, der er lavet, men John Lennons ’Happy Xmas (War Is Over), som han synger sammen med hustruen Yoko Ono, er alligevel alt det, som julen prædiker af fred og fordragelighed. Sangen blev indsunget i 1969 og er en anti-krigssang mod USA’s krigsførelse i Vietnam, og den er siden blevet en del af julen også herhjemme

’So this is Xmas

And what have you done

Another year over

And a new one just begun

And so this is Xmas

I hope you have fun

The near and the dear one

The old and the young

 

A very Merry Xmas

And a happy New Year

Let’s hope it’s a good one

Without any fear.’