Forside » Festtips » Æresport til bryllup

Æresport til bryllup

I Danmark er der mange smukke traditioner i forbindelse med bryllup og fejringen af de mange kommende bryllupsdage, der følger i årene fremover. Danskerne er kendt som et festelskende folkefærd og tak for det!

Med festerne følger et væld af traditioner, der skal overholdes for at det bliver markeret på den helt rigtige måde. Bruden skal bære de rigtige ting sammen med brudekjolen – noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt. Brudgommen skal have klippet et stykke af sit tøj i løbet af bryllupsfesten og sådan er det bare med den tradition og mange andre i forbindelse med brylluppet!

Men det slutter slet ikke her – tværtimod. Hvert år kan brudeparret fejre bryllupsdag startende med papirbryllup på den første bryllupsdag, og så kører det ellers slag i slag år efter år med bomuld og læder og så videre. Men når det bliver til kobberbryllup – 12½ år efter bryllupsfesten, så træder nye, fasttømrede traditioner til.

For her begynder traditionen med æresport sat op foran hovedindgangen ved boligen, og den skik følger ved sølvbryllup og guldbryllup henholdsvis efter 25 års ægteskab og 50 år. Nogle tror måske også, at der skal æresport op ved diamantbrylluppet efter 60 års ægteskab, men sådan er det ikke ifølge traditionen. Her får diamantbrudeparret i stedet en hilsen fra regenten i form at et brev.

Traditioner med æresporten

Der er forskellige traditioner forbundet med æresporten, som ikke bare er en bunke tilfældige grene, man hænger omkring døren. Først bygger man et simpelt skelet, og her sætter man en mængde dannebrogsflag op om et skjold eller hjerte, som beskrevet om lidt. For på skellettet skal der hænges pynt på i form af grene fra fortrinsvis normannsgran eller cypres, og du kan hænge dem op ved hjælp af ståltråd. Men! Alt efter hvilket bryllup og hvilken egn, vi taler om, så skal du være opmærksom på følgende:

Kobberbryllup – 12½ års ægteskab: Venner eller familie arrangerer morgenbord og opsætter en halv æresport over hoveddøren – altså skal kun den ene side dækkes af den grønne pynt. Efter morgenens fejring bliver der mange steder holdt fest om aftenen.

Sølvbryllup – 25 års ægteskab: Igen er det familie eller venner, der opstiller denne gang opstiller en hel æresport over hoveddøren. Her kommer også traditionen med at sølvbrudeparret fejres med sang og hornorkester ind i billedet.

Guldbryllup – 50 års ægteskab: På samme måde som ved kobberbryllup sætter venner og/eller familie æresporten op, arrangerer hornmusik, sang og morgenbord. Om der skal være fest må være op til guldbrudeparret selv at afgøre.

Den sidste ting, man skal være opmærksom på i forhold til æresporten er, at skjoldet øverst på porten er det rigtige. Skjoldet skal selvfølgelig fremstå med brudeparrets navne og dato., så alle naboerne ved, hvornår de skal komme med en gave og få en lille én med parret. Endelig er der mange steder visse regler for, hvordan skjoldet skal se ud, og selvom det mange steder også er egnsbestemt, så giver disse retningslinjer alligevel god mening de fleste steder:

Ved kobberbryllup skal skjoldet være med blå bund og kobberfarvet tekst. Hvis bunden er kobberfarvet kan teksten i stedet være hvid eller sort. Ved et sølvbryllup skal bunden være blå og teksten i hvid, mens skjoldets bundfarve ved et guldbryllup er enten rød eller blå med guldtekst eller i hvid. God fest derude!