Forside » Festtips » 5 gode råd til bryllupstalen

5 gode råd til bryllupstalen

Et bryllup mellem to mennesker, der elsker hinanden, er noget af det største, man kommer til at opleve gennem livet – i hvert fald hvis man spørger mange af dem, der har prøvet at stå brud eller gom. Det er en på alle måder fantastisk dag at går igennem sammen – den første som ægtefolk at være, og hvor man slutter af med at holde en større eller mindre fest for venner og familie.

En bryllupsfest består af en lang række traditioner, som bare skal være på plads, for ellers er det ikke et ’rigtigt’ bryllup. En af de vigtigste traditioner er bryllupsparrets tale til hinanden under middagen, men i det hele taget er alle taler ved et bryllup noget helt særligt. Når der bliver slået på glasset fra midten af hovedbordet, bliver der på et øjeblik musestille i lokalet. Står du for at holde en bryllupstale? Så få fem gode råd lige her:

  1. God forberedelse

Det er altid et større arbejde at forberede en god tale. De rigtige ideer, historier og anekdoter skal findes og pudses af. Begynd eventuelt med at lave et mindmap, hvor du skriver din kommende bruds eller goms navn i midten af papiret – eller hvis du er gæst skriver du brudeparrets navne.

Fra cirklen i midten tegner man flere cirkler rundt om som skyer, hvori man skriver oplevelser, episoder, emner og ting, der enten måske eller helt sikkert skal med i talen. Hver af de nye cirkler kan have underkategorier med flere detaljer. Langsomt begynder du nu at få et indre billede af din tale. Efter at have arbejdet med dit mindmap et par dage skulle der gerne være emner og detaljer nok til at du kan gå i gang med at skrive talen.

  1. En god indledning

Det er ikke alle, der føler at de er gode talere, og det giver naturligvis grobund for nervøsitet. Men begyndt aldrig med at sige, at du ikke er nogen god taler. Gæsterne ved godt, at det er en udfordring for dig – ligesom det ville være for dem. Fortæl hellere sandheden om, at du er nervøs, men at du også glæder dig til at tale til din udkårne eller til brudeparret.

Herefter indleder du kort med at sige noget om dig selv, og den eller dem du holder tale for. En god ide er at begynde med at fortælle en sød eller sjov anekdote eller simpel historie, der fortæller noget centralt om personen eller parret. Og så er du allerede godt i gang.

  1. Følg den røde tråd

Husk på, at en god tale helst skal være en sammenhængende historie. Tænk derfor gerne en rød tråd igennem hele talen, og vend lejlighedsvis og løbende tilbage til det centrale emne og helt hen til slutningen – eventuelt kan det centrale være det karakteristika, du gerne vil fremhæve hos personen eller parret.

Derfor kan det være en god ide at sammenligne personen eller parret med noget, der vækker genkendelse hos de andre gæster – et dyr, en frugt, et særligt sted eller hvad der nu passer i forhold til talens modtager. Find måder at forklare personlighederne på ved hjælp af handlinger og ikke ved at sige det direkte. På den måde undgår talen at blive abstrakt og lidt uvedkommende, men bliver i stedet billedskabende og konkret.

4. Gør talen kort og husk humoren

Der er ofte mange taler ved et bryllup, så husk at holde talen kort – højst mellem fem og ti minutter. Gæsterne mister nemt koncentrationen, hvis den er længere end det. Derudover er det en rigtig god ide at bevare fokus og holde det humoristiske element højt, for det skaber en god kontakt med både brudepar og gæster, der gerne må nikke genkendende til det billede, du skaber af personen eller personerne i talen.

Husk dog altid at bevare humoren på et niveau, hvor det ikke støder nogle af gæsterne, der ikke forstår den, eller hvor brudeparret føler sig udsatte.

  1. Hold kontakt med lytterne

Både før og under talen er det vigtigt, at du kigger på gæsterne omkring dig. Lad vejrtrækningen finde sit rolige leje, og vær ikke bange for at bruge pauserne under hele talen. Når du taler til brudeparret eller den udkårne, så kig direkte på dem, når det sker. Hvis det handler om passager med mere almene eller sjove ting, så kig ud til gæsterne og find øjne, der er rettet mod dig og ta til dem skiftevis. Det giver nemlig en rigtig god kontakt med alle deltagere.

En bryllupstale er noget at det mest personlige, man nogensinde kommer til at holde tale om, så det er let at blive rørt og sårbar under talen. Forbered dig inden festen på de steder talen, hvor det bliver meget personligt og nært, så du ikke selv bliver overvældet, men i stedet lader dig blive påvirket på en mere naturlig måde, du selv har kontrol over. Det hjælper imod at blive alt for nervøs over at blive uforberedt rørt under talen.