Forside » Festtips » 3 tips til konfirmationstalen

3 tips til konfirmationstalen

Når det bliver forår er det over hele landet samtidig ensbetydende med, at der skal holdes konfirmationer over hele landet – fra den mindste landsby til de største byer skal der holdes fest for de små, der nu er ved at vokse sig store. Det er de samme unge mennesker, der skal holde takketale til mor og far og alle gæsterne, der har bragt masser af gode gaver og kontanter til konfirmanden.

Men ligesom med andre mennesker er det så langt fra alle unge, der ser frem til at holde tale foran alle de mennesker. De frygter måske ligefrem den blotte tanke om at slå på glasset og rejse sig, mens alles øjne rettes mod én. Men der er hjælp at hente – faktisk lige herunder. Vi har nemlig samlet en række gode råd og tommelfingerregler, som du kan bruge i forhold til din tale ved konfirmationen.

Forberedelse er vigtig

Din forberedelse skal begynde tidligt, så du ikke er på helt bar bund, når den store dag nærmer sig, og du måske bliver mere og mere nervøs. Begynd allerede et par måneder inden konfirmationen med at skrive ting ned, du gerne vil haver med i talen. Det kan være de ting, du gerne vil sige om din mor og far, onkel og moster, for med en god forberedelse undgår du at glemme de vigtigste ting og at din tale bliver fyldt med ligegyldigheder og floskler.

Lad bare blyanten skrive uden at tænke for meget over rækkefølgen i begyndelsen. Det er vigtigt at få det hele med, og så kan du altid bare flytte rundt på detaljerne senere og skrive lidt om hist og her.

Øv dig igen og igen

Øvelse gør mester, det ved vi alle. Når du har dit første udkast klar til din konfirmationstale, så stil dig foran et spejl og øv dig på talen, eller bed en ven om at lytte med og sige sin mening. Det giver dig viden om, hvad der virker i talen, og hvad der måske skal ændres lidt. Samtidig finder du ud af, at du bliver bedre og bedre til at holde tale.

Tag bare papiret med

Når du skal holde talen ved konfirmationen, så tag dit manuskript-papir med, så du ikke glemmer dine pointer. Du behøver ikke stå og stirre ned i papiret, men brug det i stedet som et ark med nøgleord, som du kan markere med en farve, så de er nemme at finde. Det handler ikke om at læse op, men om at huske dine pointer.

Tag det roligt!

Husk nu at tage det roligt, mens du holder talen. Hvis dit hjerte begynder at slå hurtigere, eller du bliver tør i munden, så hold et øjeblik, træk vejret dybt mens hjertet falder til ro – eller tag en mundfuld vand fra glasset foran dig. Se på gæsterne mens du taler, for så vil du se, at de nyder talen og slet ikke er ved at knække sammen af grin – for du gør det jo faktisk ret godt!